Wednesday, 10 February 2016

Trip to Melaka: Reptiles House, Safari Wonderland

Harini aku nak sambung ronda-ronda Safari Wonderland, Tapi kalini aku nak cover pasal reptiles house. Agak-agak ada tak yang penakut dengan haiwan reptilia ni macam aku. Tapi aku tak adelah takot kesemua haiwan reptilia ni. Tapi mostly aku takotlah. Haha

Ada macam-macam jenis haiwan reptilia dekat sini especially ular. Memang berbagai jenis ular ada dekat dalam reptiles house ni. Yang besar macam peha aku pun ade hokeyh. Terkejut aku tengok. 

What is Reptiles? / Apa itu reptilia?

Reptiles are a group  of tetrapod animals comprising today's turtles, crocodilians, snakes, amphisbaenians, lizards, tuatara, and their extinct relatives. The study of these traditional reptile groups, historically combined with that of modern amphibians, is called herpetology. Birds are also often included as a sub-group of reptiles by modern scientists.

Reptilia merupakan satu kumpulan haiwan tetrapod terdiri hari ini penyu, buaya, ular, amphisbaenians, cicak, Tuatara, dan saudara-mara pupus mereka. Kajian mengenai kumpulan reptilia tradisional, sejarah digabungkan dengan amfibia moden, dipanggil herpetologi. Burung juga sering dimasukkan sebagai sub-kumpulan reptilia oleh saintis moden.



Sementara nak tunggu pertunjukan gajah bermula, kami masuk dulu ke dalam reptiles house ni saje nak tengok. Yelah dah alang-alang datang ke sini kena lah masuk dan pusing ke segala pelusuk yang ada dalam safari wonderland ni. 

Mula-mula masuk dah ade leopard gecko. Tapi dia menyorok dekat ranting tu so aku xnampak sangat da. Nampak sipi2 je.

The leopard gecko is a crepuscular ground-dwelling lizard naturally found in the deserts of Asia and throughout Pakistan, to parts of northern India. Unlike most geckos, leopard geckos possess movable eyelids. It has become a well-established and popular pet in captivity.



Mostly kawasan dalam cermin ni berbeza-beza ikut jenis haiwan. Sebab haiwan ni datang dari pelbagai tempat dan barangan dalam rumah cermin ni memang dari tempat asal ular ni sendiri. Macam ranting-ranting tu semua. (sumber aku bace dekat papan depan tadi tapi tak snap pulak) 


 Ular albino. Ular pun ade albino. baru aku tahu.


Rumah king cobra. Tapi aku tak jumpe pulak mana king cobranya.. Bersembunyi di dalam rumah papan itu mungkin. Hehe 



Menyorok bawah tu ye? tengah tidur ke? Beso kan ular ni. Ape lah yang mereka makan agaknya.

Ular reticulated python. Memang besar sangat. Tapi nape dalam gambar ni tak nampak besar mana? Besar peha aku weyh ular ni. Peha aku memang besar dan ular ni besar tu. Seram aku tengok! adakah anda makan kambing? 


 Kerja paling mencabar dalam dunia ni. Memanglah ular tu dah dialih. Tapi sape je berani kerja macam ni. Tahniah bro.

 Tahukan anda tortoise ni pun reptilia? Opkoslah sebab mereka kan bertelur.

Cannot tahan. Nape comel sangat ni! 

Tetibe ade bende alah ni. Mungkin inspirasi reka bentuk dari tortoise?  

 Comelnya dia jalan!

Sekor lagi ni alamak 

 Buaya. Buaya dalam rumah cermin ni tak besar sangat. Kira ni anak-anak dia lah. 

Yang kecik comel 

Sekor lagi beso dah. Akak dia kot. haha 

Ni lagi satu tmpat yang aku geram sangat sebab comel sangat. Walaupun tempat agak busuk tapi cannot tahan sebab comel sangat anak-anak ayam ni. 

Life cyle of Ayam.

Cit cit cit 


Ayam ni diorang bergerak atau mengelak daripada deria mereka. Macam kat atas ni aku saja lambai2 tangan aku dan mereka bersepah2 lari. Padahal tangan aku jauh je dari diorang. Hehehe 

 Y U so comel?

Biawak. Alahhh tak nampak sangat pulak sebab tak cukup cahaya.  

Eh ade lagi si comel ni. 

Sebelum nak keluar tu nampak sesumpah tengah warna coklat hijau2 sebab dia ikut kaler kayu tu. Siap berlakon macam patung pulak. 

Kemain kau sesumpah!

1 comment:

  1. wah bestnya..Farra duk melaka pn blm penah lg pegi reptile house ni haha...nk g la one day..nice sharing..

    ReplyDelete